Tehlikeli madde taşımacılığı için gerekli belgeler nelerdir?
Rehber →
Taşımada Bulundurulması Gereken Belgeler Neler?
Taşıma evrakında bulundurulması gereken belgeler hakkında bilgiler:
“Bulundurulması gereken evraklar” kavramı altında, sürücünün taşıma esnasında aracında bulunması gereken evraklar anlaşılmaktadır.Taşıma evrakları yüklemeden önce mutlaka okunmalı, kontrol edilmeli, içinde yazılanlar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Söz konusu belgeler yetkili kişiler tarafından sorulduğunda mutlaka gösterilmelidir.
Bu evrakların amacı;
- Sürücüye gerekli bilgileri vermek
- Kontroller esnasında yetkililere bilgi vermek
- Kaza durumlarında yardım ekiplerine bilgi vermek
- Bazı şartların yerine getirildiği hakkında bilgi vermek
Örneğin sürücünün gerekli şartları taşıdığı, aracın teknik donanımı, aracın periyodik bakım ve testlerden geçtiği gibi bilgileri içermektedir. Tehlikeli madde taşımacılığı için kullanılacak taşıma evrakı için belirlenmiş bir form bulunmamaktadır. Ancak, içinde bulunması gereken bilgiler belirtilmiştir. Genelde yapılan birçok taşımalarda bir taşıma evrakı kullanılmaktadır. (CMR, Sevk İrsaliyesi, Atık Belgesi vb.). Bu evraklara, bir takım bilgiler eklenerek ADR’ye uygun bir taşıma evrakı haline getirilebilir. Bu bilgiler sayesinde taşımaya katılan tarafların, ayrıca kaza durumlarında yardım ekiplerinin taşınan yükün tehlikeli madde olduğunu anlamalarını mümkün kılmaktadır. Bu bağlamda taşıma evrakının amacı, taşınan tehlikeli maddenin tanıtılmasıdır. Uluslar arası taşımalarda, taşıma evrakı gönderen ülkenin resmi dilinde yazılmalıdır. Bu dil İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birisi değilse bu dillerden birisinde yazılmış ikinci bir taşıma evrakı hazırlanmalıdır.
Taşıma Evrakında Bulunması Gereken Bilgiler
- UN-Numarası, mutlaka “UN” ibaresiyle birlikte olmalıdır
- Maddenin resmi adı
- Maddenin sınıfı, böylece tehlike etiketi
- Mevcut ise paketleme grubu I,II veya III
- Taşıma evrakı üzerindeki bilgilerin sıralaması gelişigüzel olmamalıdır.(UN-Numarası, İsmi, Sınıfı/tehlike etiketi, paketleme grubu)
- UN 1093, ACRYLNİTRİL, 6.1(3), I veya ACRYLNİTRİL, 6.1 (3), UN1093, I
- Paketlerin ve büyük paketleme malzemelerinin (IBC) sayısı ve açıklaması
- Her bir tehlikeli maddenin toplam ağılığı (hacim, brüt, veya net ağırlık olarak). (1.sınıfa ait patlayıcı maddeler ve nesneler için net patlayıcı madde ağırlığı)
- Gönderenin irtibat bilgileri
- Alıcının irtibat bilgileri
- ADR 1.1.3.6’ya göre yapılan taşımalarda taşıma evrakında aşağıdaki ek bilgi bulunmalıdır: “TAŞIMA BÖLÜM 1.1.3.6’DA BELİRTİLEN SINIRLARI AŞMAMIŞTIR”
- İçerisinde az bir miktar tehlikeli madde kalmış ve temizlenmemiş, boş ambalajlar için taşıma evrakında aşağıdaki ibareler yer almalıdır: “BOŞ AMBALAJ”, “BOŞ KAP”, “BOŞ IBC” gibi. Ayrıca içerisinde son bulunan maddenin sınıfı da belirtilmelidir. Örneğin; “BOŞ KAP, 3”
- Tehlikeli maddeler ile yüklenmiş bir konteyner taşıması denizyolu ile devam edecekse yüklenen tarafından yükün konteynerin içerisine emniyetli, doğru, güvenliği ve ulusal/uluslararası kanunların öngörmüş olduğu bir şekilde yüklendiğini gösteren bir evrak ibraz edilmelidir. Bu tehlike madde yüklenmiş araçlar için de aynı geçerlidir.
Karayolu Taşımacılığı Belgeleri
Karayolu taşımacılığı, mal ve yüklerin karayolu ile taşınması işlemidir. Bu taşımacılık türünde, taşınan mallara ve gidilecek ülkeye göre farklı belgeler gerekli olabilir.
Gerekli belgeler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Temel Belgeler:
- Karayolu Taşıma Belgesi (CMR Belgesi): Bu belge, uluslararası karayolu taşımacılığında en önemli belgedir. Taşıyıcının yükü teslim aldığını ve tedarikçi ile taşıyıcı arasında bir taşıma sözleşmesi olduğunu doğrular.
- Nakliyeci Makbuzu: Taşıma ücretinin ve diğer masrafların belgelendirilmesi için kullanılır.
- Ticari Fatura (Commercial Invoice): Satılan malların tanımı, değeri ve diğer ticari bilgileri içerir.
- Çeki Listesi (Packing List): Taşınan malların ayrıntılı bir listesini içerir.
Ek Belgeler:
- Tır Karnesi (Carnet Tır) ve T1 Belgesi: Uluslararası taşımalarda, gümrük işlemleri için gerekli belgelerdir.
- A.TR Dolaşım Belgesi: Türk malı ürünlerin gümrüksüz dolaşımına imkan verir.
- Menşe Şahadetnamesi (Certificate of Origin): Taşınan malların menşe ülkesini gösterir.
- TİO (Taşıma İşleri Organizatörü) Belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı alanında taşıma işleri organizatörlüğü yapanlara verilir.
- C2 Yetki Belgesi: Uluslararası karayolu taşımacılığı yapmak için gerekli olan yetki belgesidir.
- Paket Postası Makbuzu: Paket posta ile taşınan gönderiler için kullanılır.
Not: Bu listede yer alan belgeler genel bilgiler içermektedir. Taşıma yapacağınız ülkeye ve taşıdığınız mallara göre ek belgeler de gerekli olabilir. En güncel bilgi için gümrük idareleri veya ilgili taşımacılık firmaları ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.
Tehlikeli Madde Taşımacılığı sitemizi twitter da takip edebilir, yeni yazılarımızı okuyabilirsiniz.