Beko Loder Kazıcı Yükleyici Operatörlük Belgesi

Beko Loder ve ataşmanlar ile farklı malzemeleri yükleme tünel kazma gibi işlemler güvenli bir şekilde yapılır. Beko-Loder kontrol ve bakımını yapma bilgi ve becerisine sahip olan nitelikli kişilere operatör denmektedir. Beko Loderi kullanmak için 4857 sayılı iş kanunu 85 maddesi ve bu madde doğrultusunda hazırlanmış olan 31.05.2009 tarih ve 27000244 sayılı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin mesleki eğitimlerine dair kanuna göre Milli Eğitim bakanlığınca yetkilendirilmiş kurslardan operatör belgesi alma zorunluluğu vardır. Beko loder kazıcı yükleyici operatörlük belgesi olmayan kişiler yasal olarak beko loder kullanamaz.

Beko Loder

Beko Loder

Beko Loder Operatör Belgesi Nasıl Alınır?

İnşaat alanında kullanılan beko loder türü iş makinası almadan dikkat etmeniz bir kaç husus vardır. Bunlardan ilki en az ilkokul mezuniyet belgenizin olması, ikincisi sağlık yönünden operatörlük yapmaya mani olan bir rahatsızlığınızın bulunmaması ve son olarak sabıka kaydınızın olmamasıdır. Bunları sağlamanız halinde yetkili olan iş makinesi operatörlük kurslarına kaydınızı yaptırabilirsiniz. Beko loder ehliyeti almak için aşağıda adımları inceleyebilirsiniz.

Teorik Sınav Aşaması

Operatörlük yazılı sınavına katılabilmek için öncelikle operatörlük kursuna kayıt olmak gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hesabına sınav hizmetleri ücreti yatırılmalı ve operatörlük kursu tarafından Milli Eğitim bakanlığına sınav isteğinin bildirilmesi gereklidir. Operatörlük kurslarında sınavlar genel olarak ayda bir kez düzenlenmektedir. Yazılı ve uygulamalı sınavlar aynı gün içerisinde yapılır. Sınav kurs binasında ya da Milli Eğitim bakanlığına bağlı olan okullarda yapılmaktadır.

Sınav saat 10.00 da başlar  ve Milli Eğitim müdürlüğünün görevlendirilmiş olduğu gözetmenler gözetiminde yapılır. Yapılan sınavda iş organizasyonu, iş güvenliği, motor, elektrik ve kazıma yükleme öncesi hazırlık, zemin delme sondaj grubu sorularından oluşan seçmeli test usulü toplamda 25 soru vardır. Yapılan bu sınavda başarılı olunması halinde adaylar uygulamalı sınava girmeye hak kazanırlar. Her soru 2,5 puandır ve 100 üzerinden en az yetmiş puan almak gereklidir. 70 puan üzerinde bir not adlıysanız Beko loder operatörlük belgesinin ikinci aşaması olan sözlü sınava girersiniz.

Uygulama Sınav Aşaması

Operatörlük uygulama sınavı sınav ile aynı gün içerisinde yapılır. Adaylar hangi iş makinesi için başvurulursa operatörlük kursu bünyesinde o iş makinesi ile sınav yapılmaktadır. Adayların bu sınava katılabilmesi için teorik sınavdan en az 70 puan alması gerekli ve uygulama eğitimlerini tamamlamış olması gerekmektedir. Sınav Milli Eğitim müdürlüğü tarafından belirlenen ve 2 kişiden oluşan sınav komisyonu tarafından yapılır. Değerlendirme formuna göre sınav komisyonu sonucu başarılı ya da başarısız olarak belirlenir. Başarılı olanlar Beko loder kazıcı yükleyici operatörlük belgesi almaya hak kazanır.

Sertifika Aşaması

Adayların uygulama sınavından da geçmesi durumunda operatörlük belgesi hazırlanarak ilk iş günü içinde kontrol inceleme ve onay için Milli Eğitim müdürlüğüne gönderilir. Bu işlem yaklaşık olarak 1 hafta sürer. Belgede Beko Loder operatörlük belgesi üzerinde lastik tekerlekli yazar.

Ehliyete İşletme Aşaması

Operatörlük belgesi ile g sınıfı sürücü belgesi alınabilir bunun için herhangi bir sürücü belgesinin olması yeterlidir. G sınıfı sürücü belgesi almak için maliyeye g sınıfı sürücü belgesi harcı ve sürücü belgesi kart ücreti yatırılır. Adaylar mevcut sürücü belgesi ve iş makinesi operatörlük belgesi ile beraber nüfus müdürlüğüne başvurdukları takdirde ehliyetlerini g sınıfı da ekletebilirler.

Bu durumda adayların sürücü belgesine g sınıfı eklenir ve ilave bilgiler kısmına g sınıfı ile yalnızca Beko Loder kazıcı yükleyici operatörlük belgesi ile iş makinesini kullanabileceklerini belirten yüz 105.02 kısıtlama kodu eklenir. G sınıfı ile tüm iş makineleri kullanılamaz. Yalnızca operatörlük belgesi alınan iş makinesi kullanılabilir. Eğer birden fazla iş makinesi kullanılmak isteniyorsa kullanılmak istenilen iş makinelerine ait olan operatörlük belgeleri alınabilir. Birden fazla operatörlük belgesi almak için maliyeye tek harç yatırmak yeterlidir. G sınıfı işlettikten sonra alınacak olan diğer operatörlük belgede de içinde maliyeye tekrardan harç yatırmak gerekmez.

Beko Loder Ehliyet

Beko Loder Ehliyet

Beko Loder Ehliyet Kodu

Farklı türlerinde ve farklı çalışma özellikleri olan iş makinalarının çok olması nedeniyle her iş makinasına ayrı ayrı kod verilmektedir. Tüm iş makinaları için kod 105 ile başlar ve türüne göre ekleme yapılır. Beko loder ehliyetinin kodu 105.02 dir.

Beko Loder Ehliyeti Hangi Makinaları Kullanır?

Her iş makinasının muhteviyatı farklı farklıdır. Beko loder operatörlük belgesi alan bir operatörün belgesine 105.02 kodu eklenir ve sadece bu iş makinasını kullanmaya yetkilidir. Örneğin bu iş makinasına sahip olan bir operatör ekskavatör türü iş makinasını kullanamaz.

İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?

Leave a Reply