Çoğumuz farkında olmasak da grafik tasarımı hayatımızın her noktasında yer almaktadır. Sokakta yürürken duvarlarda, tabelalarda ve okuduğumu kitap ve dergilerde dahi yerini alan grafik tasarımı, günümüzün mesleği haline dönüşmüştür. Teknolojinin doğurduğu mesleklerden biri olan grafik tasarımı, yaratıcılığı kuvvetli olan kişiler için eğlenceli bir meslektir. Bu mesleğe başlamak veya merak salmış kişiler grafik tasarımı kursuna katılarak bilmesi gereken bütün hususları öğrenirken uygulamalı dersler sayesinde yaratıcılığını gerçeğe dökebilmektedir.
Rehber →
Grafikerde Aranan Özellikler Nelerdir?
Grafik tasarımı üzerine bir meslekte, personel alımında başvuran kişilerde belirli nitelikler aranmaktadır. Grafik tasarımı kursu ise bu aranan niteliklerin tamamını katılımcıya aktarmak amaçlanır. Peki grafikerde aranan özellikler nelerdir? sorusuna ise şu şekilde cevaplayabiliriz:
- Tasarım yaptıracak olan müşterinin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda plan yapar. Bunun yanı sıra öneriler sunar.
- Tasarlanması gereken logo, afiş, kitap kapağı ve herhangi bir çalışmayı belli programlarda çizerek ortaya özgün bir çalışma çıkarması gerekmektedir.
- Bu yaptığı çalışmayı müşteriye sunarak değiştirilmesi gereken noktalarda müdahale yaparak, müşterinin istekleri doğrultusunda düzenleyebilme.
- Tasarlanan çalışmanın baskı ve üretim süreçlerini halledebilme kabiliyetine sahip olma.
Bir grafikerde aranan temel özellikler arasında yer alan bu maddeler grafik tasarımı kursunda kursiyere aktarılmaktadır ancak gelişim oranı kişinin el becerisi ve hayal gücüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu nedenden dolayı sürekli pratik ve çalışmalar yaparak kendisini güncel tutan grafik tasarımcıları her zaman ön plana çıkmaktadır.
Grafikerler Nerede Çalışır ve Maaşları Nedir?
Grafikerler gazete, dergi, matbaa basım, reklam ajansları, internet – blog siteleri ve grafik tasarım firmaları gibi tasarım gerektiren bütün yerde çalışabilmektedir. Bunun yanı sıra internet üzerinde yer alan webmaster forumlarından da kendi işini yaparak para kazanabilirler. Peki grafik tasarımcılığı yaparak ne kadar para kazanabilirim? Bu soru için net bir rakam söylemek ne yazık ki sağlıklı olmayacaktır. Ucu çok açık olan bu soruda çalışan kişilerin yaptıkları işin kalitesine bağlı olarak para kazanabilir diyebiliriz. Yeni grafiker 9.500 TL gibi ücretle kazanırken bu rakam kendini geliştiren tasarımcılarda 15.000 – 30.000 TL ücretlere kadar çıktığı görülmektedir. Bu işte dikkat etmeniz gereken en önemli husus güncel konuları takip ederek kendinizi sürekli olarak geliştirmenizdir.
- İlginizi Çekebilir: ODY Belgesi Nedir?
Bir grafik tasarımcı ne iş yapar?
- Tasarım konusunda detaylı bilgi alır, müşteri görüşmeleri yapar,
- İlgili konu için konsept ve ana konu oluşturur,
- Konunun gerektirdiği kavramlara göre görsel düzenlemeler oluşturur,
- Gerektiğinde fotoğraf ve film çekimlerinde sanat yönetmenliği yapar, muayenehanede estetik düzenlemeleri yönetir veya denetler,
- Televizyon kanallarında ve internette yayınlanacak veya yayınlanacak bir materyalin oluşturulmasından basım veya yayın aşamasına kadar tasarım sürecini takip eder, izler ve tamamlar.
Üniversitelerin Grafik Tasarım Bölümü
Grafik tasarım bölümünde ürün veya hizmetin pazarlanması ve müşteriye sunulması amacıyla hazırlanan görsel çalışmaların yapılması konusunda eğitim verilmektedir. Öğrenciler, ürün ve hizmetler için farklı görsel tasarımlar oluşturmak üzere eğitilirler. Bölümün amacı, farklı içeriklerde hedef kitlenin ilgisini çekecek tasarımlar oluşturmak ve tasarımda yaratıcılığı ön plana çıkarmaktır. Reklam çalışmalarında grafik tasarım sıklıkla kullanılmaktadır. Grafik Tasarım mezunları, müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurma, görsel zeka bilincine ulaşma ve çeşitli şekillerde düşünme ve görme yeteneği konusunda uzmanlaşırlar.
Grafik tasarım bölümü mezunu, tasarlaması gereken konu hakkında bilgi toplayarak ve araştırma yaparak konuya uygun görsel içerik oluşturur. Hizmet ile müşteri ve ürün arasında güçlü bir bağ oluşturmayı amaçlar. Özellikle görseller aracılığıyla ürün veya hizmet ile müşteri arasında bağ oluşturmak gerekir. Bölüm mezunları grafik tasarımcı, grafik tasarımcı gibi unvanlarda çalışabilmektedirler. Bu unvanların dışında web tasarımcısı, sanat yönetmeni ve tasarımcı pozisyonlarında da görev alabilirler. Grafik tasarım departmanı, ileri görüşlü insanları tasarım uzmanına dönüştürür. Bu alanı seçmek isteyen öğrencilerin hayal gücü yüksek, iyi bilgisayar kullanabilen, ileri düzeyde çizim becerisine sahip, iletişim becerileri güçlü, tasarım becerisine ve sunum becerisine sahip, sorumluluk sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca moda tasarımı ve modelistlik kursu eğitimlerini de inceleyebilirsiniz.
- İlginizi Çekebilir: İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?
Grafik tasarım bölümü olan üniversiteler
Türkiye’de devlet üniversitelerinin yanı sıra özel üniversiteler aracılığı ile de grafik tasarım eğitimleri verilmektedir. Türkiye genelinde bu eğitimin alınabileceği en iyi üniversitelerden bazıları şunlardır:
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Yıldız Teknik Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Hacettepe Üniversitesi
- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
- Bursa Uludağ Üniversitesi
- Bahçeşehir Üniversitesi
- Yeditepe Üniversitesi
- Işık Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- Kastamonu Üniversitesi
- Sinop Üniversitesi
- Hitit Üniversitesi
Grafik Tasarım Bölümü Dersleri
Grafik Tasarım Bölümü öğrencileri her dönem farklı derslerde bu alanda beceri kazanırlar. Grafik Tasarım Bölümünü tercih eden adayların sorumlu oldukları dersler şu şekilde sıralanmıştır:
- Temel Sanat Eğitimi
- Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı
- Sanat Tarihi
- Teknik Resim- Perspektif
- Kültür Tarihi
- Renk Kuramları
- Sanat Etkinlikleri İzleme
- İki Boyutlu Tasarım
- Üç Boyutlu Tasarım
- Grafikte Üretim Teknikleri
- Dijital Tipografi
- Reklam Grafiği Tasarımına Giriş
- Bilgisayarda Tasarım Programları
- Web Tasarımı
- Temel Bilgisayar Bilimleri
- Sanat ve Estetik
- Marka Stratejileri
- Mitoloji ve İkonografi
- İşaretlendirme Sistemleri
- İllüstrasyon Teknikleri
- Görsel İletişim
- Televizyon Grafiği
- Baskı Teknikleri
- Çoklu Ortam Tasarımı
- Tasarım Okumaları
- İş Hukuku
- Renk Bilgisi
- Fotoğraf
- Reklam Analizi
- Desen
- Teknik Resim
- Ajans İşletmeciliği
- Tanıtım ve Yayın Grafiği
- Web Tasarımı ve Sitesi Yönetimi
- Grafik Tasarım
En Yaygın Kullanılan Grafik Tasarım Programları
Grafik ve tasarım programları, kullanıcılara sağladıkları araçlar ile istenilen görsel öğelerin oluşturulmasına yardımcı olur. Bu nedenle sık sık en iyi grafik tasarım programlarının hangileri olduğu sorulur. Ancak bir yazılıma en iyi grafik programı demek yanlış olur. Bu alanda kullanılan programlar farklı ihtiyaçlara cevap verecek şekilde geliştirilmektedir. Seçim yapmanıza yardımcı olacak en iyi grafik tasarım programlarından bazıları şunlardır:
CorelDRAW
Genellikle broşür, kartvizit, el ilanı gibi basılı ürünleri içeren baskıresim alanında kullanılmaktadır. Yeni başlayanlar için uygun bir yazılımdır.
Adobe Illustrator (Ai):
Ai, vektör tabanlı bir program olduğu için piksel sorununu ortadan kaldırır. Birçok farklı kullanımı vardır. Özellikle kreatif işler yapan sanatçıların en çok tercih ettiği yazılımdır.
Adobe InDesign
Gazete, dergi ve katalog gibi ürünlerin tasarımı için idealdir. Yayıncılık sektöründe tercih edilen bu yazılım, Adobe Photoshop sürümleri ile uyumlu olduğu için önemli avantajlar sunmaktadır.
Adobe Photoshop (Ps)
Adobe Photoshop en popüler grafik tasarım programıdır. Genellikle grafik tasarımcıları veya web tasarımcıları tarafından kullanılır. Adobe Photoshop programının kendine özel çalışma alanları vardır. Bu özellikler arasında herhangi bir görselin üzerinde yapılan çalışmayı başka bir görselle ortaya çıkarmak yer alıyor. Bu özelliğin yanı sıra görselleri birleştirebilir, özgün tasarımları kaydedebilir ve PSD geliştirme çalışmaları yapabilirsiniz. Kaydedilen bu çalışmalara daha sonra devam edebilirsiniz. Bu özelliklerden dolayı birçok profesyonel grafik tasarımcı Adobe Photoshop’u tercih etmektedir.
3DS Max
En gelişmiş yazılımlardan biri olan 3DS Max, genellikle 3D çalışmaları en verimli şekilde kurgulamak için kullanılan bir programdır. Normal bir görüntünün tasarımlarının kullanıcılar tarafından düzenlenebildiği ve 3D olarak görüntülenebildiği programda genellikle yeni projeler veya otomotiv tasarımları tasarlamak için kullanılmaktadır. Bir hayali gerçekleştirmeye en çok yaklaşan programlardan biridir. 3Ds Max’in tam adı olan “3Ds Studio Max”, iç mimari ve animasyon animasyon alanında kullanılan, profesyoneller tarafından ve kişisel zevk için en çok tercih edilen bir programdır.
Adobe Flash ve ActionScript
Bugün Adobe Anime arasında kullanılan ActionScript, bir betik dili olarak da bilinir. Daha çok web tasarımcıları tarafından tercih edilmektedir.
Free Hand
Vektörel çizim uygulamaları için tasarlanmış bir masaüstü çizim programıdır. Free Hand ile oluşturduğunuz görüntü ve grafiklerde kalıcı kalite için sonuçlar elde edersiniz. Pikselleri güçlüdür ve bir görüntüyü yakınlaştırıp uzaklaştırdığınızda herhangi bir bozulma olmaz. Bir tema oluşturmak oldukça basit ve kullanımı kolaydır. Yeni güncellemeler Adobe Illustrator’a yönelik olsa da eski bir sürüm olan Free Hand’in bazı kullanıcıları bulunuyor.
Adobe Dreamweaver
Başlangıçta bir HTML editörü olan yazılım, web sitesi tasarımında kullanılır. Alternatif HTML yazma programları arasındadır.
SKETCH
Kullanıcı arayüzleri, web siteleri ve mobil uygulamalar tasarlamak için idealdir. Mac bilgisayarlar için geliştirilmiştir. Programa, diğer işletim sistemlerini çalıştıran cihazlarla İnternet üzerinden erişilebilir.
Gimp
Grafik tasarımda kullanılan programlardan biri olan Gimp, açık kaynaklı bir yazılımdır. Kullanıcıları tarafından sürekli geliştirilmesi ile karakterizedir.
Grafik Tasarımı Kursu ve Grafik Tasarım Bölümü olan üniversiteler hakkında yazımız bu kadar. Bizi youtube de takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/@tehlikelimaddetasmaclg3149/