Trafik Tehlike Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Tehlike uyarı levhası deniz ve T grubu uyarı levhasıdır. Örneğin bir köprü açılış levhası T-5 şeklinde ileride açılacak bir köprünün olduğunu ve onun yerini aldığını gösterir. Ülkemizde trafik literatüründe T-5 olarak yerini almıştır.

Trafik Tehlike uyarı işaretleri, adından da anlaşılacağı gibi, yayaları tehlikeye karşı uyarmak için kullanılır. Bu nedenle, yol kullanıcıları tehlikeyi fark etmeden önce bir uyarı olduğundan, özellikle sürücünün gerekli önlemleri alabilmesi için yeterli bir mesafeye yerleştirilmelidir. Seyir halindeyken araç hızları arttıkça oluşabilecek tehlikeleri unutacakları için tehlike uyarı işaretleri son derece önemlidir.

Tehlike Uyarı İşaretleri

Tehlike Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Tehlike Uyarı İşaretleri ve Anlamları

Hepsi, Resmi Karayolları Şubesi web sitesinde İşaret kategorisinin Tehlike işaretleri bölümünde yayınlanmıştır. Tehlikeli bir dönüş veya bir dizi tehlikeli sürekli dönüşün yaklaştığını gösterir.  Hız düşürme, geçiş yasağı işaretleri, hız sınırları, durma ve diğer işaretlerle birlikte park etme kurallarına uyulmalıdır.

Tehlikeli Eğim

Yolun tehlikeli olarak kabul edilen yokuş aşağı veya yokuş yukarı bölümlerini belirtir. Sürücünün düşük vites kullanması gerektiğini gösterir. Arabadan inin ve vites takılıyken aşağı inin. Vites kutusu boşta değil ve kontak sönmüyor.

Daralan Kaplama

Kalıcı ya da geçici nedenlerle her iki tarafta veya sağda veya solda önlem alınmadan kaldırımın birbirini geçemeyeceği kesimleri ifade etmek için kullanılır. Diğer markaların koyduğu yasaklara ve kısıtlamalara saygı duyulur.

Açılan Köprü

Karayolu trafiğini bloke edecek şekilde açılabilen köprüleri ifade etmek için kullanılır.  Açıla köprü levhası tehlikeli levhalar arasında yer alır.

Deniz veya Nehir Kıyısında Biten Yol

Yolun nehir veya sahilde bittiği ve suya kaya düşme riski olduğu konusunda uyarır. Bu uyarı işareti aynı zamanda rıhtımı belirtmek için de kullanılabilir.

Kasisli Yol

Hendekler, tümsekler, çukurlar vb. araçlar için tehlike oluşturabilir. Üst yapıdaki bozulmaları uyarmak için kullanılır. Yol güvenliğini tehlikeye atabilecek karayolu ile köprü arasındaki seviye farkları da bu işaret ile belirtilebilir.

Kaygan Yol

Yol yüzeyinin kaygan olduğu konusunda uyarınız. Sürücüyü fren yapmaması, hızlanmaması ve ani hareket etmemesi konusunda uyarır.

Gevşek Malzeme Zemin

Yolda gevşek malzeme olduğunu ve öndeki araçların taş atabileceğini gösterir. Hız sınırı levhalarının uyarılarına uyulur. Takip mesafesi artar.

Gevşek Şev

Kesilen şevden üstyapı üzerine yuvarlanabilecek ve/veya üstyapı üzerinde bulunabilecek kaya ve kayaları belirtir. Sürücülere tabelanın bu bölümüne ulaştıklarında yavaşlamaları gerektiğini ancak bu bölümde durup park etmemeleri gerektiğini bildirir.

Yaya Geçidi

Önünüzde bir yaya geçidi olduğuna dair uyarı verir. Hız azaltılmalıdır. Yaya geçidine yaklaşırken dikkatli olunmalıdır.

Okulu Geçidi

Okul, oyun alanı gibi çocukların sıkça kullandığı yol kesimlerini ifade etmek için kullanılır. Bu işareti gören sürücülerin yavaşlaması ve ani bir duruşa hazırlanmaları gerekiyor.

Bisiklet Geçebilir

Bu işaretin bulunduğu veya bisikletçilerin karayoluna dik olarak karşıya geçebilecekleri bir yola giren bir bisiklet şeridini belirtmek için kullanılır

Evcil Hayvan Geçebilir- Vahşi Hayvan Geçebilir

Yaya geçidinde hayvanlar ve/veya hayvanlar ve benzerleri olabilir. Ayrıca kaldırımda pislik olabileceğini belirtmek için de kullanılır.

Yolda Çalışma Var

Önünüzde inşaat olduğunu ve yol yüzeyindeki çamur nedeniyle yol yüzeyinin kaygan olabileceğini gösterir. Diğer trafik işaretleri tarafından getirilen kısıtlamalara uyulur.

Işıklı İşaret Cihazı

  • İşaretler tarafından kontrol edilen kavşakların yaklaştığını bildirir. Yavaşlayarak yaklaşılmalıdır. Işıklı cihazlardan gelebilecek STOP uyarılarına hazırlıklı olun.
  • Havaalanı- Havalimanı (Alçak Uçuş)
  • Alçaktan uçan uçakların karayolu üzerinde olabileceğine ve sürücülerin bu alanlardaki ani gürültüye karşı hazırlıklı olmaları gerektiğine dair uyarı.

Yandan Rüzgâr

Yüksek köprüler, setler vb. sık yan rüzgarlarla. Yol bölümlerini gösterir. Ayrıca sürücülere yavaşlamalarını ve öndeki aracı sollamaktan kaçınmalarını tavsiye ediyor.

İki Yönlü Trafik

İki yönlü trafiğin oluştuğu yol bölümlerini belirtin. Bu işaret, yolun tek yönlü bir bölümü geçici veya kalıcı olarak iki yönlü bir sokağa dönüştürüldüğünde de kullanılır.

Dikkat

Yol işaretleri ile tanımlananlar dışındaki tehlike türlerinden birinin varlığı konusunda uyarmak için kullanılır. “Dikkat” işaretiyle birlikte, tehlikenin doğası hakkında bilgi veren ek bir işaret kullanılabilir.

Ana Yol – Tali Yol Kavşakları

Bu işaretler, ikincil bir kavşağın yaklaştığını, bu işareti kullanan yoldaki trafiğin yol verme hakkına sahip olduğunu ve tali yola yaklaşan sürücülerin ana yola girmeden önce yol vermeleri veya durmaları gerektiğini gösterir.

Trafik Tehlike Uyarı İşaretleri ve anlamları bu kadar.

YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/@tehlikelimaddetasmaclg3149/

İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?

Leave a Reply