Psikoteknik Raporu Nasıl Alınır?

Psikoteknik Raporu

Psikoteknik Raporu

Psiko-teknik araç sürücülerinin ticari faaliyette bulunan kişilerin alması gereken zorunlu belgedir. Özellikle ticari faaliyet gösteren firmalar araç sürücülerinde uluslararası ve şehirlerarası yolculuk veya eşya taşımacılığı yapmak için kullandığı belgedir. Ticari amaçla alınan Psikoteknik raporu nasıl alınır? Birçok kişi tarafından araştırılmaktadır.  Psiko-teknik belgesini almak için il sağlık müdürlüğü veya ilçe sağlık müdürlüklerince bazı testlere tabii tutulan ve il sağlık müdürlüğünce belirlenen Psiko-teknik belgesi ücretini ödemek suretiyle Psiko-teknik belgesine sürücüler sahip olabilirler.

Psiko-teknik belgesi için gerekli olan belgelerden önce sağlık bakanlığınca kabul edilen test cihazlarından testi başarı ile geçmiş sürücülerin uzman doktor tarafından muayenesi yapılarak sağlık durumunun elverişli olup olmadığı, uzun yol sürücüsünün psikomotor ve refleks hareketlerine göre değerlendiren uzman doktorlar bu testlerin tamamlayan sürücülere Psikoteknik belgesini onaylarlar. Testi geçen sürücüler ücretini ödedikleri Psiko-teknik belgesini aynı gün içinde veya 1 hafta içerisinde veya şirkete gönderilen yazıyla birlikte alabilirler.

Psiko-Teknik Belgesinin Aşamaları Nelerdir?

Psikoteknik raporu nasıl alınır? En çok merak edilen sorudur. Bunun için gerekli ücret ödenmeden uzman doktor, psikolog ve psikiyatriler tarafından yapılan muayenenin belirli aşamaları vardır. Bu aşamalara girecek olan sürücüler aşamaları tamamlayabilmelidir. Bu aşamalar ise şunlardır;

  • Algı ve görsel algı alanı
  • El ayak koordinasyonu
  • Psikomotor becerileri
  • Refleksleri
  • Dikkati
  • Ani gelişen olaylara karşı duruşu
  • Fiziksel durumu vb. gibi testlerden geçmektedirler.

Bu gibi aşamalardan geçen sürücüler, psikolog ve psikiyatriler aracılığı ile gözlemlerden geçen sürücülerin başarısız ve başarılı olmak koşuluyla 2 farklı anlamda testleri sonuçlanır. Başarısız olan sürücüler sınava ve sağlık kontrollerine tekrar girmesi gerekmektedir. Testleri başarıyla tamamlayan sürücüler ise sonuçlarını alıp belgelerini çıkarmak için gerekli yerlere giderek işlemlerini tamamlayabilirler.

Psiko-Teknik Belgesi Test Aşamaları

Sürücülerin bu aşamaları psikolog ve psikiyatri eşliğinde testlerini tamamlarken testin 1 saat ile 1. 30 saat sürmesi Psikoteknik  raporunun hızlıca alındığının göstergesidir. Psiko-teknik belgesinin test aşamasını tamamlayan sürücüler belge sonuçlarını aynı gün içinde de alabilirler. Psiko-teknik belgesi için Türk vatandaşı olmak gereklidir. Türk vatandaşı olmayan sürücülerin ise il göç idaresinden oturma izinlerinin olması şartı aranmaktadır.

Psikoteknik belgesini almaya hak kazanan sürücüler ise nüfus cüzdanı fotokopisi ve ehliyetlerinin fotokopilerini vermesi halinde Psiko-teknik belgesini alabilirler.

Psiko-Teknik belgesi kaç yıl geçerlidir? 

Psiko-teknik belgesini almaya hak kazanan ve ticari faaliyette bulunmak isteyen sürücüler için 5 yıl geçerlidir. Sürücüler 5 yıl boyunca aldıkları Psikoteknik raporu nasıl alınır? Oldukça merak konusudur.  Kişiler aldıkları psiko-teknik raporuna göre araçlarını uluslararası alanda ve şehir içi yük ve yolcu taşımacılığında kullanabilirler. 5 yılın sonunda süresi biten sürücülerin ise belgelerini yenilemek zorundadırlar. Belgelerini almayan veya çıkarmayan sürücüler idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. 5 yılın sonunda ise Psiko-teknik belgesini almak isteyen sürücüler aynı testlerden geçerek tekrardan Psiko-teknik belgesini alabilirler.

Psiko-Teknik Belgesinin Yaş Sınırı Var mıdır?

Psiko-teknik belgesi için ticari faaliyet belgesi olduğundan belirli bir yaş sınırlaması bulunmaktadır. Yolcu taşımacılığında kullanacak sürücüler için 26 yaş ve 65 yaş sınırı bulunurken, büyük tır ve kamyon gibi araçları kullanacaklar için yaş sınırı 18 yaşından 65 yaşına kadar idi, pandemi döneminden sonra yaşanan gelişmeler üzerine yaş sınırı 69 yaşına kadar çekilmiştir. Aksi sayılmadıkça sürücü belgesi olanlardan reşit olanlar 18 yaşına gelince psikoteknik raporu almaya hak kazanırlar. Psikoteknik raporu nasıl alınır? Bu en fazla sorulan sorulardan biridir. SRC 1 belgesi ,SRC2 belgesi, SRC3 belgesi ve SRC 4 almak için 18 yaşından büyük ve 66 yaşından gün almamış olmak gerekmektedir.

Ulaştırma ve alt yapı bakanlığınca düzenlenen yönetmenliğine göre Covid-19 kapsamında alınan kararlar doğrultusunda 65 yaş sınırı 69 yaşına kadar uzatılmıştır. 69 yaşına uzatılması alınan belgenin devamı niteliğinde değildir. 65 yaşından sonra tekrar genel muayene testlerine girmeniz gerecektir.

66 Yaşından Sonra Ticari Araç Kullanabilir mi?

4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanununa göre her yaştan araç sürücüleri araç sürme hakkına sahiptir. Ancak ticari alanda süren sürücüler ise 5 yılda bir rapor çıkarmak zorunda olduğu için ticari araç sürmesinde bir sakıncası bulunmamaktadır. 66 yaşına gelmiş sürücü ticari faaliyetini devam ettirmek için gerekli muayene ve tetkiklerden sonra ticari faaliyetine devam edebilir.

Psikoteknik rapor nasıl alınır?  Belge ücreti ödenerek alınmaktadır. Sürücüler belirlenen ücreti ödemeden muayene olamaz. Muayene olduktan sonra para iadesi yapılmaz. Testin sonuçlarını dijital Türkiye uygulaması üzerinden de alabilirler.

İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?

Leave a Reply