UN Numarası Nedir?

UN Numarası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yönetmelikleri kapsamınca tehlikeli madde kapsamında olan yükün taşınması esnasında uluslararası kargo ve hava şirketlerinin, taşımacılık firmasından istediği numaradır. UN numarası, ticari mahiyetteki madde ve ürünlerin(zehirli, patlayıcı, yanıcı madde vb.) sevkinde bu ürünlerin tanımlaması yapan dört haneli bir rakamdır. Un Numarası nedir? Diye merak edenler için United Nations kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş uluslararası bir rakamdır ve UN number olarak geçmektedir. Bu rakam sayesinde uluslararası ticaret yapılırken, sevk edilecek olan konteyner da olan ürünler buna göre etiketlenmektedir. Özellikle uluslararası ticaret yapan tehlikeli madde taşıyan şirketlerin, UN numarası ve özellikleri konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir.

UN Numarası Tablosu

Uluslararası ticarette bir tehlike tanımı olan UN numarası sınıf ve bölümlere ayrılmıştır. Un numarasına bakıldığı zaman sınıf ve bölümleri anlamak pek mümkün değildir, çünkü kendi içinde o numaraların ne anlama geldiğini bilmek gerekir. List of UN numbers 0001 to 0100 şeklinde olan UN numaraları numaraları UN0001 ile UN3500 aralığı arasında değişiklik göstermektedir. Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesince belirlenen Un numaraları tehlikeli maddelerin taşınmasında can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla çıkarılmıştır.

Adr cilt 3.2 tablo A’da yer almakta olan tehlikeli madde tanımlarında bulunması gereken UN numarası, bu tehlikeli maddelerin karayolu ile sevkiyatında zorunludur. Un numarası Adr cilt 6’da tanımlandığı şekilde, ilgili Bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından test edildikten sonra alınabilmektedir. Bu kapsamda bu maddelerin sertifikalandırılmış ambalajlarla paketlenmesi zorunluluktur. Sürücünün taşınan madde ile ilgili Un numarası nedir, taşınan maddeye ilişkin varsa muafiyetler, miktar sınırlamaları ve taşıma esnasında kullanılan resmi adı konularında bilgilendirilmeleri gerekir. İçeriğinde tehlikeli madde olan, gelişmiş teknolojilerle üretilen ürünleri taşınırken ise, UN numarası alınarak Adr’nin ilgili bölümüne dâhil edilmesi gerekir. Sonrasında gerekli güvenlik önlemleri yerine getirilmesi şartıyla nakliye talep edilmelidir.

Tehlikeli madde taşımacılığı yapmakta olan Adr konvansiyon kapsamındaki firmalar, 4925 sayılı Karayolu Taşımacılığı Kanun yönetmeliğince belirlenmiş takip etmeleri gereken standartları yerine getirmeleri zorunludur. Un numarası nedir? Diye baktığımızda hepsinin genel amacı can ve mal güvenliğini üst düzeye çıkarmaktır.

Bizi twitter da takip edebilirsiniz.

İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?

Leave a Reply